?אז מה כדאי לי ללמוד
שמרית גרוסברג
זאת לא השאלה. השאלה היא – במה אני רוצה לעבוד?
לפני שנתחיל-
אם יש לך מספיק כסף, ומטרת הלימודים שלך היא העשרה עצמית ועניין בלבד, או לחילופין אם אתה יודע שאתה בכיוון של מחקר- תלמד מה שבא לך ואין לך צורך במאמר זה.
אם מטרת הלימודים שלך מעבר לעניין אישי היא גם תעסוקה ופרנסה- השאר עמנו.
אם אתה בכיוון של מקצועות ריאליים, מתמטיקה, ביולוגיה, מחשבים, כל הביו- למיניהם וכו', המאמר הזה לא בשבילך. גילוי נאות – אין לי מושג לגבי התחומים האלה, במאמר זה מדובר רק על המקצועות החברתיים, החינוכיים והטיפוליים רגשיים.
עכשיו אפשר להתחיל.
לא בדקתי סטטיסטית- אבל לדעתי רבים הסטודנטים, שסיימו בשמחה ובגאווה, 3 שנים של מדעי החברה, 3 שנים של קרימינולוגיה, שלוש שנים של סוציולוגיה...מקבלים את התעודה, יוצאים משער המכללה / האוניברסיטה ושואלים את עצמם- אוקיי, אז מה עכשיו?? מה באמת אני רוצה לעשות?? איזו עבודה אבחר לי??
וחמור מזה – במה אני מומחה כעת? במה אני מקצועי? הרי למדתי והשקעתי בטירוף 3 שנים. מה לכל הרוחות יש לי ביד?
בנוסף אשמח מאוד שמישהו ירים את הכפפה ויבדוק מהי הסיבה שיש כל כך הרבה בעלי תואר ראשון שמחפשים לעשות הסבה. כולנו כבר מכירים את המושג שהוא חלק כבר מהשפה "הסבת אקדמאים". זה נראה כל כך נחמד שיש את האופציה, ומוסדות הלימודים קופצות על המציאה הכלכלית ומציעות מגוון מסלולים. אבל למה לכל הרוחות כל כך הרבה עושים הסבה? מדוע כל כך הרבה עשו "טעות"? למדו את המקצוע הלא מתאים להם או...למדו מקצוע שאין באמת מה לעשות איתו? זה נורמלי שאדם השקיע 3 שנים מהגילאים בחייו שהוא עם הכי הרבה כוחות – ובסוף משנה את דעתו? זה נורמלי וזה קורה לחלק, אבל לטעמי זה לא נורמלי שזה כל כך רווח. משהו בשיטה לא עובד טוב
זהו המסלול הנכון לדעתי-
תחשבו במה אתם רוצים לעסוק. אם חשוב לכם גם תבדקו משכורות. במה תרצו לעבוד לפחות בשנים הקרובות ואפילו הלאה. בדקו עם מכרים שלכם במה הם עובדים. תפתחו אתרי דרושים, תעברו על המודעות ותראו מה מושך אתכם ומה מתאים לכם. עליתם על 2-3 מקצועות? תמצאו את האנשים שעוסקים בזה כמה שנים. בררו איתם על טיב המקצוע והמשכורת, וחשוב מזה- בררו איתם מה הם היו צריכים ללמוד כדי לעבוד במה שהם עובדים.
זה נכון- מקצועות רבים כמו החינוך הבלתי פורמלי (מתנ"סים, רכזות של פרוייקטים שונים, ואפילו ניהול מקומות חברתיים בהמשך), דורשים תואר ראשון ולא משנה במה, העיקר שיהיה בתחום החינוכי / חברתי. אבל אם זה הכיוון שלכם– אז אם כבר- למה שלא תבחרו כבר תואר במשהו שיפתח לכם עוד חלון?
לדוג'-
אם מעניין אותי הוראה/חינוך- אני יכולה ללמוד פשוט הסטוריה ואנגלית. ואז אוכל להיות מורה בלבד. או שאני יכולה ללמוד חינוך מיוחד ואנגלית – ואז אוכל להיות גם מורה רגילה, גם מורה לכיתה קטנה, וגם מורה להוראה מתקנת .
זכרו שלפעמים יתאים לנו בשלבים שונים בחיים, מקצועות שונים של אותו תחום. לדוג'- לאישה יכול להתאים להיות מחנכת, אך בשלב של גידול ילדים אולי תרצה להקטין עומס ותוכל להיות גם מורה להוראה מתקנת.
מה לגבי מי שרוצה לעבוד בחינוך הלא פורמלי? אני באמת לא מבינה למה לעשות תואר ראשון במדעי החברה. אם תעשו תואר בעבודה סוציאלית למשל – גם תפתחו לכם את האופציה לעסוק בעבודה סוציאלית יום אחד (כמובן רק אם אתם בעניין) וגם תוכלו להתקבל לכל התפקידים בחינוך הבלתי פורמלי. אפילו ירצו בכם יותר.
עוד טיפ - לכל מי שחשקה נפשו בטיפול רגשי כגון פסיכותרפיה וכו' – אין לכם מה לחפש בשוק העבודה בלי תואר שני. את כל התעודות תעשו רק בנוסף. ועבודה סוציאלית נחשבת תחום טיפולי. ייעוץ חינוכי לא. את זה תגלו רק כשתחפשו עבודה, חסכתי לכםJ בכלל, עבודה סוציאלית פותחת המון דלתות.
אם אתם בכיוון של תואר שני- תעשו את השקלול. עם ייעוץ חינוכי תואר ראשון לדוג', אין מה לעשות בכלל! יועצת חינוכית חייבת תואר שני. הלימודים שם כלליים מאוד ולא הופכים אתם למקצועיים במיוחד. הם רק מקלים עליכם להתקבל לתואר שני, זה נכון. אבל אם אתם רוצים להיות יועצים חינוכיים – בדקו היטב אם תוכלו ללמוד בתואר ראשון משהו שכבר בסיום תואר זה יתן לכם משהו ביד שתוכלו לעבוד ולהתקדם בזמן שתלמדו את התואר שני. גם אם זה אומר שתצטרכו לעשות השלמות כדי להתקבל לתואר שני.
שימו לב –
אני לא אומרת ללמוד משהו שלא מעניין אתכם רק כדי לפתוח עוד אפשרויות.
אם זה לא מעניין אתכם אל תלמדו את זה! נקודה.
אבל בתוך כל מה שמעניין אתכם – תמצאו את הלימודים שיוציאו אתכם בסוף עם משהו ביד, ואם אפשר שיפתחו לכם יותר מדלת אחת להמשך.
ולצד כל הנאמר – חשוב להוסיף - תקופת הלימודים אמורה להיות תקופה קסומה ומרגשת. כמו הרפתקה. חווית רכישת הידע אמורה להלהיב אתכם. תהיו עם יד על הדופק לבדוק שזה אכן קורה.
יש עוד המון תחומים שלא נגעתי בהם. פסיכולוגיה, תרפיות באומנות ועוד. אני לא מבינה בהם ספציפית אבל העקרונות שדיברתי אליהם במאמר נראה לי זהים גם במקרים האלה.
והעיקר, עשו חיל בכל מקום שתבחרו! בהצלחה!